Bahan:-
- 3 bungkus tofu telor (telor jepun) - potong 1 inci tebal
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 5 tangkai cili padi - diketuk
- 1/2 batang timun - dipotong dadu
- 8 biji cendawan butang - dibelah 4
- 1/2 biji lada benggala kuning n hijau - didadu
- 2 sudu besar sos lada hitam
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar sos cili
- sedikit air
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk memasak
Cara Memasak:-
- Sediakan non-stick pan dan tuangkan minyak untuk menggoreng tofu telor. Goreng dan balikkan hingga tofu kelihatan masak berkulit. Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan minyak lebihkurang 3 sudu besar di dalam pan dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Kacau.
- Masukkan cendawan butang dan masak sebentar.
- Masukkan semua sos2 dan sedikit air. Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan cili benggala dan timun. Kacau.
- Akhir sekali masukkan tofu telor dan kacau balik perlahan-lahan biar bahan sebati dan meresap. Masak sekejap.
- Seimbangkan rasa, tutup api dan hidangkan.