Sementara itu, sifat kimiawi lada hitam adalah pedas dengan aroma yang tersendiri. Lada hitam memiliki banyak khasiat. Antaranya adalah untuk melancarkan menstruasi, meredakan serangan asma, mengatasi perut kembung, mengurangkan gejala sakit kepala, selain baik untuk peredaran darah dan membuang angin berlebihan dalam badan.
1 keping ikan salmon
1 tsp serbuk lada hitam
1 tsp serbuk lada sulah
1/2 tsp rosemary powder
1/4 tsp salt
1 tsp minyak bijan
1 tsp minyak zaitun
1/2 tsp cuka
*** Gaul semua bahan ni dgn ikan dan perap sekejap ***
Bahan Sos:
1/4 cawan sos tiram
1/2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu teh jus limau kasturi
1/2 kiub pati ayam
Bahan-Bahan Lain:
1 head brokoli, dipotong
1/2 btg kecil carrot, dihiris memanjang
1/2 lada benggala warna hijau
2 ulas bawang putih, cincang
Caranya:
Panaskan kuali non-stick dengan 1 tsp minyak. Kemudian letakkan ikan dan masak secara panggang, bila dah masak ketepikan.
Guna minyak yg sama tumis bawang putih. Bila dah naik bau masukkan bahan sos. Kacau-kacau sekejap lalu masukkan brokoli, carrot dan lada benggala. Masakkan sekejap. Bila sayuran telah agak lembut tapi masih lagi rangup, tutupkan api.
Guna minyak yg sama tumis bawang putih. Bila dah naik bau masukkan bahan sos. Kacau-kacau sekejap lalu masukkan brokoli, carrot dan lada benggala. Masakkan sekejap. Bila sayuran telah agak lembut tapi masih lagi rangup, tutupkan api.
Tuangkan atas ikan.