Bahan-bahan:
- Sebiji labu Air (dipotong kiub/dadu)
- Segenggam Ikan Bilis (dibersihkan)
- 3 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah
- Satu camca teh lada hitam
- 2 cawan air
- 5-7 biji cili padi (boleh dilebihkan atau dikurangkan mengikut kesukaan)
- 1/2 kiub ikan bilis
- Segenggam daun kesum
- Secubit belacan
- Garam secukup rasa
- 2 sudu minyak
Cara memasak:
- Tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam, asingkan. Tumbuk pula cili padi, asingkan. Tumbuk ikan bilis dan asingkan.
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis campuran bawang dan lada hitam.
- Apabila bawang sudah sedikit garing, masukkan ikan bilis. Tumiskan sekejap.
- Masukkan air dan labu air. Kacau.
- Apabila air sudah panas, masukkan cili padi, kiub ikan bilis dan belacan.
- Masak seketika sehingga labu air mula empuk. Masukkan garam secukup rasa.
- Apabila labu mulai masak, masukkan daun kesum. Kacau seketika.
- Bolehlah dihidang.
Note:
- Enak dimakan bersama nasi , ikan goreng dan sambal belacan.
- Jika ingin diet, boleh terus masukkan bahan-bahan tumbuk terus ke dalam air tanpa menumis.
- Boleh gantikan kiub dengan satu camca teh ajinomoto.
- Belacan juga boleh digantikan dengan satu sudu besar budu. Lebih sedap.
Ps: Sup saya sedikit merah kerana menggunakan minyak masak carotino dan dimasukkan budu. Selamat mencuba.