Bahan-bahan :
500 gm daging - diris nipis2
1 camca besar serbuk lada hitam yang dikisar kasar2
2 camca besar kicap
1 camca besar sos tiram
4 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia – dimayang
2 camca besar tepung jagung
200 ml air
Hiasan :
1 labu bawang besar
Daun sup & daun bawang – dipotong anggaran 1”
2 biji cili merah – dipotong serong
1 biji tomato – dibelah 6 (jika suka)
Cara-cara :
- Gaulkan lada hitam, kicap, sos tiram dan daging dan perap 10 – 20 minit. Ketepikan.
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan.
- Masukkan daging yang telah diperap dan masak hingga daging empuk. Tambah air jika perlu.
- Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh bersama air. Masak hingga kuah pekat.
- Masukkan bahan2 hiasan dan kacau sekejap, dalam 2 – 3 minit aje.
- Siap untuk dihidangkan.
Sedap dimakan dengan nasi panas...