khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Thursday, 12 January 2012

daging lada hitam





Bahan-bahan :
500 gm daging - diris nipis2
1 camca besar serbuk lada hitam yang dikisar kasar2
2 camca besar kicap
1 camca besar sos tiram

4 ulas bawang merah - dimayang
3 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia – dimayang

2 camca besar tepung jagung
200 ml air

Hiasan :
1 labu bawang besar
Daun sup & daun bawang – dipotong anggaran 1”
2 biji cili merah – dipotong serong
1 biji tomato – dibelah 6 (jika suka)
Cara-cara :


  1. Gaulkan lada hitam, kicap, sos tiram dan daging dan perap 10 – 20 minit. Ketepikan.
  2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga kekuningan.
  3. Masukkan daging yang telah diperap dan masak hingga daging empuk. Tambah air jika perlu.
  4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh bersama air. Masak hingga kuah pekat.
  5. Masukkan bahan2 hiasan dan kacau sekejap, dalam 2 – 3 minit aje.
  6. Siap untuk dihidangkan.

Sedap dimakan dengan nasi panas...