khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Thursday 12 January 2012

lada hitam elok dikisar

Nama Inggeris: Black Pepper

Lada hitam adalah buah beri yang belum masak dan telah dikeringkan. Beri dipetik ketika masih kehijauan, dibiarkan ‘menapai’ dan kemudian dikeringkan di bawah sinaran matahari hingga mengecut dan bertukar warna menjadi coklat kehitaman. Lada hitam mempunyai aroma tajam dan menusuk, serta rasa asli pedas berempah.

Lada hitam elok dikisar dan ditabur terus ke atas makanan. Dengan masakan pedas, ia bagus dicampurkan di penghujung masakan supaya aroma masakan tersebut dikekalkan. Lada putih lebih banyak digunakan di dalam kuah sos warna putih berbanding lada hitam kerana sudah tentunya lada hitam akan menyebabkan sos putih itu kelihatan berbintik.



lada-hitam