bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
- 6 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 inci halia (dihiris)
- 1 biji tomato (dipotong dadu)
- 2 sk lada hitam tumbuk
- garam
- 1 sudu makan sos tiram + 1/3 cawan air (bancuhkan)
- 1-2 sudu makan kicap manis
- 1 biji limau nipis (ambil jusnya)
- hirisan daun sup
- cili merah atau cili padi (dihiris)
Cara-cara :
- Sediakan pengukus. Didihkan airnya. Sediakan bekas tahan panas atau loyang. Lumurkan ikan bersama garam dan lada hitam. Kemudian letak di dalam bekas tahan panas/loyang tadi. Taburkan bawang putih dan halia di atasnya. Kukus selama 15 minit.
- Setelah itu buka penutup kukusan, masukkan pula bahan-bahan selebihnya dan kukus lagi sehingga masak sekata.