khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday 14 January 2012

lemak cili padi ikan keli

Lemak Cili Padi Ikan Keli


BAHAN-BAHANNYA :
5 ekor ikan keli
10 - 15 biji belimbing buluh, belah tapi tak putus untuk setiap biji
1 cawan pati santan
3 1/2 cawan santan cair
3 helai dain kunyit, disiat2
5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Garam dan secubit gula
1 genggam cili padi hijau*
3/4 inci kunyit hidup*
1 camca teh garam kasar*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan keli disiang, cuci bersih dan perap dengan asam jawa + garam = 15 minit. Cuci kembali dan toskan. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit + garam + sedikit minyak makan. Panggang hingga ikan masak (biar kulit ikan garing sikit). Ketepikan.
  2. Dalam periuk, satukan bahan2 tumbuk halus dan santan cair, kacau rata dan jerang atas api hingga mendidih. Masukkan ikan dan biar mendidih 2 - 3 minit. Tambah santan pekat dan masukkan daun kunyit. Biar mendidih dengan api perlahan.
  3. Masukkan asam belimbing dan jus limau kasturi. Kacau rata dan rasa, tambah garam (jika perlu) dan secubit gula. Masak untuk 1 - 2 minit lagi dan boleh matikan api. Hidangkan dengan nasi hangat dan ulam-ulaman.....