khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday 14 January 2012

lemak cili padi ikan salai

Lemak Cili Padi Ikan Salai



BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan haruan sederhana besar
7 - 8 biji belimbing buluh
2 helai daun kunyit, disiat
300 ml pati santan
800 ml santan kemancar (santan cair)
Garam dan secubit gula
7 - 8 biji limau kasturi, ambik jusnya
1/2 cawan cili padi*
1.5 inci kunyit hidup*(ditumbuk halus)


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Siang ikan haruan, potong sederhana besar, cuci bersih2 dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, hingga rata. Panggang ikan tadi atas api bara hingga masak pada kedua2 bahagian (mat panggang hingga garing)...
  2. Dalam periuk, masukkan bahan tumbuk halus dan tuang santan kemancar (santan cair), kacau dan didihkan. Masukkan ikan dan juga daun kunyit. Tambah santan pekat dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula.
  3. Kacau sekali sekala. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan juga belimbing buluh tadi. Masak sekejap dan rasa, jika ok beleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...