Bahan2 :
- Beras secukupnya
- minyak utk menumis
- Bwg putih cincang *
- Bwg besar cincang*
- Halia diketuk*
- 1 kulit kayu manis*
- 3-4 biji buah pelaga*
- 3-4 bunga cengkih*
- 1-2 bunga lawang*
- 1 sudu kecil halba*
- 1 sudu kecil lada hitam*
- 1 sudu besar perencah sup
- 1 sudu besar serbuk dashi/kiub ayam
- daging dihiris nipis
- segenggam udang kering
- 1 helai daun pandan diikat
- santan secukupnya
- garam secukupnya
- lada sulah secukupnya
- daun2 yg dihiris halus (saya guna daun kunyit,daun kesum,daun basil,daun limau purut,daun ayah Aiman beli yg x tau namanya…apa2 daun pun boleh)
Caranya :
- Rebuskan beras dan daging dgn air secukupnya. Msk hingga lembut
- Dalam kuali lain,tumiskan bhn2 bertanda *
- Kemudian masukkan bhn2 (2) ke dlm (1)
- Masukkan semua bahan2 yg lain..msk hingga empuk.Sedia utk dimakan.Boleh la taburkan bwg goreng,celery..