khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 13 January 2012

daging panggang lada hitam

Daging Panggang Lada Hitam



BAHAN-BAHANNYA :-)
600 - 700 g daging batang pinang
1/2 camca besar kunyit serbuk
1/2 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca besar lada hitam biji, tumbuk sederhana kasar

BAHAN AIR ASAM :-)
10 - 12 biji cili padi (kepedasan tu ikut tekak masing2 yea)
1 inci belacan, dibakar
1/2 cawan jus asam jawa
1/2 camca teh gula
3 biji limau kasturi, perah jusnya
2 biji bawang merah
3 camca besar "budu" (optional)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging dipotong lebar setebal 1/2 inci (potong melawan urat), cuci bersih, cucuk dengan garfu dan toskan daging tadi. Kemudian gaul serbuk kunyit, garam dan lada hitam, gaul rata dan perap 1 - 2 jam. Kemudian panggang hingga masak (atau boleh panggang dalam kuali, tuang sedikit minyak dan panggang dengan api perlahan sehingga daging elok masak dalam dan luar). Angkat dan hiris nipis, hidangkan bersama air asam dan ulam2man.
  2. Tumbuk cili padi, belacan dan gula hingga lumat, masukkan bawang dan tumbuk hingga bawang hancur sedikit. Masukkan bahan2 tumbuk tadi dalam air asam jawa, tambah jus limau kasturi dan "budu" (jika guna). Kacau rata dan sesuaikan rasa.....