Bahan:-
- 500 gm sotong sederhana besar (dipotong kecil)
- 1 labu bawangbesar (dipotong gelang)
- 3 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
- 1 pokok daun bawang
- 1 biji tomato - dibelah 6
- Garam secukup rasa (optional, kerana sos lada hitam sudah masin)
Bahan Tumis:-
- 3 ulas bawang merah - dihiris
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 tangkai cili merah - dihiris (akak letak 1 lg cili hijau)
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
- Masukkan lada hitam, bawang besar dan sos lad hitam, kacau sebentar.
- Masukkan sotong dan biarkan masak sekejap sambil dibalik-balikkan.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Tutup api dan taburkan daun bawang. Siap untuk hidangan.