khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Wednesday, 11 January 2012

kegunaan kayu manis secara tradisional

 


Nama saintifik
Cinnamomum zeylanicum
 
Famili
Lauraceae
 
Ciri-ciri tumbuhan
S
ejenis pokok bersaiz sederhana, tinggi 10m hingga 15m, mempunyai kulit tebal, berwarna perang cerah dan beraroma sangat kuat. Daun berwarna hijau pucat, keras, bahagian atas berkilat dan berbentuk bujur. Bunga kecil berwarna kekuning-kuningan. Buahnya berwarna ungu.


Taburan
 
Terdapat di India, Indo-China, Asia Tenggara, Jepun, Brazil, Madagascar dan selatan China.

Sebatian Kimia
 
3-dioksiraanodol, sinzeylanina, γ-terpineol, aseteugenol, epikatekin, sinamtanin B1, pavetanin D1, pavetanin C1, sinamtanin B2, sinamik aldehid, sinamaldehid, eugenol.

Bahagian yang digunakan dalam perubatan
 
Kulit, daun dan minyak pati.

Kegunaan secara tradisional
 
Air rebusan kulit dan daun diminum untuk mengubati cirit-birit, mual, muntah, bengkak dalam perut dan usus, sejuk badan, selesema, tekanan darah tinggi, sakit sendi serta sakit tulang belakang. Ia juga digunakan untuk mengawal infeksi mikrob. Selain itu tumbuhan ini juga digunakan untuk merawat parut, senggugut dan sakit pinggang semasa haid. Tumbuhan ini tidak sesuai digunakan oleh wanita mengandung. Minyak pati daripada buah dan daunnya mengandungi 70% hingga 80% eugenol yang digunakan sebagai bahan pewangi.