khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Wednesday 9 November 2011

lepet pandan jagung manis





Bahan :
- Beras ketan 200 gram, cuci bersih -
- Kelapa muda 200 gram, cuci bersih, parut memanjang -
- Garam secukupnya -
- Gula pasir 50 gram -
- Pasta pandan 2-3 sdt -
- Jagung manis pipil segar 100 gram -
- Merang/tali rafia/benang wol secukupnya -
- Daun pandan wangi yang lebar secukupnya -
- Air secukupnya -

Cara membuat :
1. Campur beras ketan, kelapa, garam, gula pasir dan pasta pandan. Aduk rata.
2. Tambahklan jagung manis, aduk rata.
3. Lilitkan daun pandan wangi membentuk selongsong. Isi selongsong pandan dengan campuran ketan.
4. Katupkan ujunya dan ikat dengan merang/tali rafia/benang wol.
5. Rebus hingga matang selama 3 jam. Angkat dan tiriskan.
6. Sajikan.