khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Wednesday 9 November 2011

lapis pandan wangi





Bahan :
- 350 cc santan dari 1/2 butir kelapa -
- 100 gram gula pasir -
- 225 gram tepung beras -
- 25 gram sagu -
- Garam secukupnya -

Bahan lain :
- 100 cc santan dari 1.4 butir kelapa -
- 100 cc air pandan (dari 10 lembar daun pandan suji + 2 lembar daun pandan wangi + 100 cc air. Blender. Beri 1 sdt ari kapur sirih. Saring) -

Cara membuat :
1. Tepung beras, gula, sagu, garam, santan diastkan. Aduk rata.
2. Adonan dibagi dua. Satu bagian diberi 100 cc santan. Satu bagian lagi diberi air daun oandan.
3. Kukus selapis deni selapis bergarntian warna sampai habis. Tiap lapis 5 menit.
4. Biarkan dingin. Potong-potong.