khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Sunday 6 November 2011

info kesum dari pak lang










biasanya daun kesum ditanam di kawasan berair..seperti di kawasan berpaya, ada juga di tanam di dalam kolam. daun kesum banyak digunakan ketika memasak terutamanya ikan air tawar.. seperti ikan haruan,keli dan patin. antara masakan itu adalah seperti asam pedas tempoyak ikan patin. antara sebab daun kesum digunakan untuk hilangkan bau hanyir ikan air tawar di samping daun kesum sendiri baunya agak kuat serta rasanya agak pedas..cara untuk menanam daun kesum agak mudah..ambil rantingnya yang agak tua dan pacak saja di dalam tanah..yang penting tanah itu mesti berair..daun kesum membiak dengan cara ia akan merebahkan diri bila ianya tinggi dan ranting tu akan terkena tanah..lalu ia akan keluar akar dan tunas baru...