khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 10 February 2012

kupang masak ketumbar





Bahan kisar

15 tangkai cili padi thai
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 helai daun limau perut
1 helai daun kunyit
3 pokok akar ketumbar

1 labu bawang besar ~ dihiris
1/3 cawan sos cili
1 - 2 helai daun kunyit ~ dihiris halus
2 - 3 helai daun limau perut ~ dihiris
3 pokok daun ketumbar ~ dihiris
1 batang serai ~ dititik
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili Thai
1 kiub ikan bilis
2 biji tomato belah baji
minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa secukup rasa

Panaskan minyak
Tumiskan bahan kisar dan serai hingga harum
Masukkan kiub ikan bilis, sos cili, sos tiram dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
Perasakan dengan garam dan gula
Masukkan kupang
Tutup kuali sebentar hingga kupang masak
Masukkan tomato
Akhir sekali taburkan daun limau perut, daun kunyit dan daun ketumbar


sumber dari:fromintankitchen.blogspot.com