khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Tuesday 28 February 2012

jintan manis antara ramuan utama nasi kandar





Rempah yang tinggi aroma dan menjadi pilihan utama dalam Lauk pauk Nasi Kandar.

Dalam Bahasa Inggeris Fennel Seed.
Rempah ini kalau yang baru berwarna kehijaun atau pun berwarna coklat berkuningan.
Dalam bahsa Tamil orang tempatan digelar “shombu” atau pun “Periacheeragam” yang bermakna jintan yang besar.
Kegunaan dalam resepi nasi kandar sebagai biji atau pun serbuk.
Tanpa serbuk ini resepi nasi kandar tidak menjadi.
Rempah kari yang siap kita beli di kedai tidak akan beraroma tanpa serbuk jintan ini.
Di Pakistan dan India Jintan ini digoreng kering dan dikunyah begitu saja untuk penghadaman dan juga sebagai pewangi mulut.