Bahan-bahan ( 3-4 orang )
1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isii ayam, hiris nipis.
5-6 biji cili burung-titik
1/4 cawan santan
2 sudu besar sos kan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan- hat ni xde lam stok.. so main tabur je dgn daun bawang.
Cara-cara
Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk.
Letak atas api sederhana sehingga mendidih.
Tambah hirisan lengkuas.
Biarkan selama 5 minit.
Masukkan pula isi ayam.
Masak 5 minit lagi.
Tambahn cili burung, santan dan gula.
Tunggu sehingga mendidih.
Masukkan sos ikan dan jus limau nipis.
Angkat.
Hidang segera.
Hias dgn daun ketumbar.
sumber dari: kurniaanmu.blogspot