khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday, 3 March 2012

dendeng balado asam jawa





Bahan-bahan:

1. Daging 1/2 kg
2. Asam Jawa
3. Cabai Merah 3 genggam – digiling dengan limau nipis & garam
4. Garam 1 sudu teh
5. Kentang 5 biji – dipotong & digoreng dahulu
6. Bawang Merah 10 biji
7. Bawang Putih 4 biji
Cara Membuat:

1. Daging direbus dengan air yang dibubuhi garam sampak masak & empuk
2. Dinginkan daging, dipotong sama besar, jangan terlalu tipis/tebal
3. Daging ditumbuk sehingga melebar (tapi jangan hancur)
4. Daging direndam dalam air asam jawa (dlm 15 menit)
5. Goreng sampai garing! & toskan minyaknya
6. Cabai merah digiling kasar
7. Bawang merah & bawang putih digiling kasar
7. Tumis bawang dan cabai sampai matang, tambahkan garam secukup rasa
8. Gaul Daging & Kentang yang telah digoreng tadi untuk disajikan


sumber dari: www.rushfa.com