Bahan
500 gm ikan aye/tongkol [potong setebal 3 cm]
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 cawan air
2 s/b rempah gulai cap rose [rempah ni byk jual kat Tganu jer]
10 urat kacang panjang
1 labu bawang besar
5 tangkai ciliapi
3 keping asam gelugor
garam
Bahan Mesin
2 cawan santan [1 biji kelapa]
1 cawan air
2 s/b rempah gulai cap rose [rempah ni byk jual kat Tganu jer]
10 urat kacang panjang
1 labu bawang besar
5 tangkai ciliapi
3 keping asam gelugor
garam
Bahan Mesin
10 tangkai ciliapi
3 ulas bawang merah
4 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
Cara
1. Ikan dibersihkan dan rebuskan dengan 1 cawan air dan asam keping & garam sehingga mendideh.[Sebaiknya biarkan semalaman ]
2. Masukkan semua bahan kecuali santan dan masakkan sampai mendideh.
3. Bila mendideh baru masukkan santan dan sentiasa kacau supaya masakan tidak naik atau pecah minyak.
4. Rasakan garam dan tutup api.
5. Hidangkan dengan nasi putih dan sambal belacan limau dan juga ikan kering goreng.
sumber dari: hanieliza.blogspot.com