Bahan-bahan:-
- 1 ekor Ikan Siakap
- 1-2 labu Bawang Besar **
- 4-5 ulas Bawang Putih **
- Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
- (tapi leen belasah semua sebiji)
- 7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
** - Bahan dicincang kasar.
- 1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
- 125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
- Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:-
- kan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
- Tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau (Leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
- Masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
- Bila dah didih dan cukup semua rasa, (Leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu), dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Tuang atas ikan tadi. Sedia dihidang...
sumber dari: perutkenyang.blogspot.com