Bahan-bahan
- 1 mangkuk udang segar
- 1 senduk cili kering*- potong kecil, rebus dan toskan
- 1 biji bawang besar*
- 2 ulas bawang putih*
- Sedikit belacan*
- 2 sudu air asam jawa
- 1 sudu santan pekat/ susu cair
- 2 sudu besar udang kering – tumbuk halus
- 1 biji bawang besar- dipotong bulat
- 1 ulas bawang putih – diketuk
- Garam, perasa
Cara-cara
- kisar bahan-bahan bertanda * hingga lumat/halus. Masukkan sedikit minyak masak untuk menghancurkan biji cili yang ada.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak
- Tumis bawang putih yang diketuk hingga kuning. Kemudian barulah dimasukkan bahan-bahan yang dikisar tadi
- Masak hingga naik minyak/garing
- Tambah air asam jawa. Kacau rata dan masukkan garam dan perasa
- Kalau nampak kering sangat, boleh dimasukkan sedikit air.Masukkan udang kering yang ditumbuk halus tadi. Kacau lagi sikit, kemudian,
- Masukkan udang. Gaul rata
- Lepas tu, masukkan santan pekat, diikuti dengan bawang besar yang dipotong bulat.
- Kacau dan bolehlah diangkat.
sumber dari: amirulasril.com