Bahan yang diperlukan :
1 ekor ikan tongkol yang di potong [ wiyah just guna kepala yg di belah 2 & ekor sahaja]
1 jug air [ ikut kesesuaian kuah banyak mana]
3 ulas bawang merah [ potong 4 je or mayang]
5 ulas bawang putih [ mayang]
2 inci lengkuas [ di hiris ] & daun kunyit [koyakkan]
2 keping asam & 6 biji cili padi [ tak perlu di potong]
sedikit gula manisan
sedikit kacang bendi [ jika suka]
cara menyediakan:
- Masakkan air dalam periuk yang bersesuaian & masukkan bahan2 yang dihiris sehingga menggelegak agak lama skit
- Kemudian masukkan ikan [kepala & ekor]... & asam keping & gula manisan,,masakkan menggunakan api yang sederhana coz lagi lama di reneh maka lagi sedap rasa ikan singgang ni
- Kemudian masukkan cili padi & kacang bendi,,perasakan SESEDAP RASA [ masam & masin]
sumber dari: ayiewiyah.blogspot.com