1 – Garam atau nama saintifiknya Sodium Chloride, terdiri daripada 2 komponen, iaitu 40% Sodium dan 60% Chloride.
2 –
Dalam diet manusia, garam tergolong dalam kelompok mikronutrien – yakni
nutrien yang diperlukan dalam jumlah yang kecil saja. Kalau kurang akan
mendapat penyakit, lebih pun akan mendapat penyakit. Ia
bertanggungjawab membekalkan mineral “sodium” kepada manusia.
3 –
Sodium sudahpun wujud secara semulajadi dalam semua makanan, maka
pengambilan garam haruslah terkawal agar kuota pengambilan sodium anda
tidak terlebih.
4
– Penyakit yang disebabkan oleh kekurangan sodium agak sukar berlaku
kerana diet kita sendiri amat kaya dengan sodium. Makanan di sekeliling
kita mengandungi sodium, meskipun makanan tu tak lah rasa masin mana
pun.
5 –
Sodium bertindak dalam mengawal jumlah air dalam badan (elektrolit),
mengekalkan pH darah, membantu dalam transmisi isyarat saraf
(neurotrasmitter) dan kontraksi otot.
6 – Sama seperti di UK, seorang dewasa di Malaysia harus mengambil garam tidak lebih 6g sehari (dalam satu sudu teh), manakala kanak-kanak pula haruslah kurang daripada itu.
7 – Secara purata, seorang dewasa di Malaysia mengambil garam sekitar 9g sehari,
lebih banyak dari yang sepatutnya, dan kebanyakannya dari sumber
makanan yang tidak sihat seperti makanan dalam tin, kerepek-kerepek,
makanan segera dan beberapa jenis lagi makanan proses. Tidak mustahil
juga akan ada dewasa yang mengambil sehingga lebih dari ini memandangkan
9g ini adalah sekadar nilai purata (9g adalah nilai tengah-tengah, ada
yang ambil kurang dari itu, ada yang ambil lebih).
8 – Antara kesan ketara jangka masa panjang pengambilan garam berlebihan adalah masalah jantung dan juga penyakit darah tinggi (hypertension).
9 – Antara kaedah utama dalam mengurangkan pengambilan garam dalam sehari adalah kurangkan/berhenti makan kerepek jajan, kurangkan/berhenti makan makanan segera di luar (restoran makanan segera), sebaliknya lebihkan memasak sendiri makanan di rumah. Sudah pasti, kurangkan penggunaan garam dan tak perlu menggunakan penambah perisa (seperti Ajinomoto) ketika memasak.
10
– Jika ingin makan makanan dalam tin, pastikan tos dahulu makanan dalam
tin sebelum menggunakannya. Peringatan juga buat abang-abang bina badan
di luar sana yang sering menggunakan tuna dalam tin dalam kadar yang
kerap.
11
– Baca dahulu label sebelum membeli kerana kebanyakan produk yang ada
di pasaran sekarang ini rata-ratanya tinggi kandungan sodium.
Kadang-kadang roti wholemeal yang menyihatkan pun mengandungi kandungan
sodium yang tinggi, maka berjaga-jagalah.
12
– Selain roti, bijirin sarapan, biskut dan kek juga mengandungi sodium
yang tinggi. Patutlah orang zaman sekarang ni mudah kena serangan
jantung, ye tak? (tambah-tambah lagi kalau malas bersenam, just doubling the risk)
13
– Sekiranya anda gemar makan daging (lembu misalannya), maka lebih dari
1/4 kuota pengambilan sodium harian anda datang dari makanan ini.
14 – Sodium pada label makanan disukat dalam unit “miligram” (mg).
15
– Berapakah had maksima jumlah sodium yang anda perlu ambil dalam
sehari? Mudah sahaja. Dalam (6) tadi aku memberitahu seorang dewasa tak
boleh ambil lebih dari 6g garam sehari, atau bersamaan dengan 6000mg
sehari, manakala garam terdiri daripada 40% sodium, maka dengan itu,
6000mg x 40% = 2400mg sodium sehari.
sumber dari: sususejat.com