khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Thursday 21 November 2013

pengambilan harian garam






Seringkali pengambilan harian garam (sodium/natrium) melalui makanan kita jauh lebih tinggi daripada keperluan badan tanpa kita sedari. Ini amat bahaya terutamanya kepada orang yang berpenyakit darah tinggi (hipertensi).

Kenapa ini selalu terjadi? jawapan yang mudah ialah kerana kandungan garam (sodium/natrium) yang tinggi dalam makanan terutamanya makanan segera atau makanan yang telah diproses atau makanan yang diawet. Ini dinamakan garam yang tersembunyi yang seringkali kita terlepas pandang. Semasa membeli makanan, baca dulu jumlah kandungan garam (sodium/natrium) yang dinyatakan dalam makanan tersebut, dan untuk kesihatan pilih makanan yang kurang jumlah kandungan garamnya.


Oleh itu, sebagai langkah berhati-hati dan sebagai peringatan mari kita kenal pasti makanan yang selalunya mempunyai kandungan garam yang tinggi yang harus dijauhi serta petua-petua untuk mengatasinya.



sumber dari: sitik.wordpress.com