3 cawan beras Basmati,
Beras Basmathi King Jasmine Special Super Long Aromatic Variety
direndam 30 minit dan ditos
4½ cawan air rebusan kambing
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 sudu makan sos tomato
1 inci halia dimayang halus
1 labu bawang besar di potong dadu
4½ cawan air rebusan kambing
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
3 sudu makan sos tomato
1 inci halia dimayang halus
1 labu bawang besar di potong dadu
3 sudu makan minyak zaitun
saffron / pewarna kuning
Bahan menumis
1 batang kulit kayu manis
2-3 bunga cengkih
1 bunga lawang
3-4 buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
2-3 bunga cengkih
1 bunga lawang
3-4 buah pelaga
Penyediaan Kambing
3-4 keping daging kambing
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketembar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 inci halia dimayang halus
garam
Semua bahan direbus hingga daging kambing empuk
3-4 keping daging kambing
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketembar
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 inci halia dimayang halus
garam
Semua bahan direbus hingga daging kambing empuk
Cara Masak Nasi Kabsa
Tumis bahan menumis. Bila terbit bau, masukkan bawang besar dan halia. Kacau sehingga terbit bau
Masukkan serbuk jintan, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam.
Masukkan beras. Kacau sehingga hampir kering.
Masukkan air rebusan kambing. Masukkan sos tomato dan masak hingga kering.
Tumis bahan menumis. Bila terbit bau, masukkan bawang besar dan halia. Kacau sehingga terbit bau
Masukkan serbuk jintan, serbuk ketumbar, serbuk lada hitam.
Masukkan beras. Kacau sehingga hampir kering.
Masukkan air rebusan kambing. Masukkan sos tomato dan masak hingga kering.
Gunakan garpu untuk mengembur-gembur nasi. Titik 5-6 titik pewarna kuning dan tutup periuk nasi. Biarkan 5 minit dan sekali lagi kuis dan gembur nasi dengan berhati-hati supaya nasi tidak pecah.
Air rebusan daging kambing digunakan untuk memasak nasi , kambing ini boleh digril atau dipanggang dengan dipercik-percik minyak zaitun.
sumber dari: bjbrigedkibaranbendera.blogspot.com