Kas-kas adalah biji popi yang sudah matang atau masak menjadi perencah penyedap dalam masakan oleh masyarakat India.
Kas-kas digunakan dalam penyediaan nasi beriani dan masakan kari seperti kari kepala ikan.Kas-kas juga digunakan oleh masyarakat India untuk memekatkan kuah kari dan menaikkan rasa kuah tersebut. Kas-kas dihancur halus dan digaul bersama kuah.
Kas-kas juga adalah salah satu bahan dalam indusri pembuatan bahan makanan seperti roti. Ia digunakan dalam penghasilan roti jenis kek dan bread roll di negara-negara Barat dan juga digunakan sebagai bahan perasa dalam salad.
Dari sudut perubatan dan kecantikan, kas-kas digunakan bagi mengurangkan sakit badan. Ia dicampur dengan air dan dijadikan air herba. Kas-kas boleh dijadikan losen badan bagi tujuan melembutkan kulit badan.
Kas-kas digunakan dalam penyediaan nasi beriani dan masakan kari seperti kari kepala ikan.Kas-kas juga digunakan oleh masyarakat India untuk memekatkan kuah kari dan menaikkan rasa kuah tersebut. Kas-kas dihancur halus dan digaul bersama kuah.
Kas-kas juga adalah salah satu bahan dalam indusri pembuatan bahan makanan seperti roti. Ia digunakan dalam penghasilan roti jenis kek dan bread roll di negara-negara Barat dan juga digunakan sebagai bahan perasa dalam salad.
Dari sudut perubatan dan kecantikan, kas-kas digunakan bagi mengurangkan sakit badan. Ia dicampur dengan air dan dijadikan air herba. Kas-kas boleh dijadikan losen badan bagi tujuan melembutkan kulit badan.