Saturday, April 24, 2010
DAGING GORENG KETUMBAR
Bahan-bahannya:
500 gram daging lembu dihiris ikut suka
7 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
sedikit lengkuas dikisar - ini saya tambah
5 batang serai dikisar - ini saya tambah
sedikit air asam jawa ( campur dengan bahan kisar - arwah emak gunakan asam jawa terus )
2 sudu besar ketumbar dikisar ( arwah emak, cuci, tos dan ditumbuk )
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
Cara-caranya:
1. Gaulkan bahan kisar, ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi. Tutup kuali.
4. Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.
500 gram daging lembu dihiris ikut suka
7 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
sedikit lengkuas dikisar - ini saya tambah
5 batang serai dikisar - ini saya tambah
sedikit air asam jawa ( campur dengan bahan kisar - arwah emak gunakan asam jawa terus )
2 sudu besar ketumbar dikisar ( arwah emak, cuci, tos dan ditumbuk )
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
Cara-caranya:
1. Gaulkan bahan kisar, ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi. Tutup kuali.
4. Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.
sumber dari:anissdiary.blogspot.com