![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSfMWPg7E87agl0o-EcoN-mzFPh8_gORHlH5zymZSCA12LQ8dxNGcfNleKSS42pifjcZeMHCU2bGvOWDneTHwIp8WiTsxlQ3CmfUyF2f1EfaUkz_nDf60HuV5SvzN_75JHE8aFx3MV5eXL/s400/290310+107.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtEQIsa1WZmSrmnGFDRwsNbORjd7onjby314sjrXhTy24zkO7OP4cBQFYgoXKDWJNZqBF_-W0TV8IPHNcc2bdGvyMEEOj704wTbBxkZSlaEjxzCiex6Q9AWPDMy3OSv6Kcj-q6USybtTJF/s400/290310+106.jpg)
Nama Tempatan : Kayu Manis
Nama Saintifik : Cinnamomum Zeylanicum
Nama Lain : Cinnamon, Ceylon Cinnamon, Gui, Gui Zhi(China), Cassia ,Wood
Famili : Lauraceae
Kegunaan:
* Kulit kayu manis apabila dikeringkan akan menjadi rempah yang digunakan dalam masakan.
* Minyak pati dari kulit kayu manis banyak digunakan dalam perubatan aroma terapi
untuk menghasilkan kesan yang menenangkan jiwa.
* Kayu manis juga digunakan untuk melawaskan pembuangan najis, penawar cirit birit (membunuh bakteria e-coli) dan penahan sakit.
* Ia juga merupakan anti bakteria semula jadi yang dapat mencegah pembentukan plak gigi dan kerosakan gigi.
* Ia juga dapat melegakan senak perut dan juga menghilangkan rasa mual dan loya terutamanya pada wanita hamil.