khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday, 13 January 2012

cendawan sos lada hitam




Ingredient
Portion 6
  • 300gm of fresh Cockle Mushroom / Cendawan Tiram Segar
  • 100gm of Brocolli / Brokoli
  • 1 Tbsp of Vege Cooking Oil / Olive Oil / Minyak Masak
  • 1 Tbsp of Fine Grind Pepper / Lada Hitam Kisar
  • 2 Tbsp of Black Soy Sauce / Kicap Pekat Masin
  • 4 Cloves of Garlic / Bawang Putih
  • 2 Inch Ginger / Halia
  • 1 Tsp of Corn Flour / Tepung Jagung
  • 200ml water / Air
  • 2 Tsp Salt / Garam
Preparing the Ingredient/Penyedian Bahan2
12 minutes
  • Clean and wash mushroom of dirt / Bersihkan Cendawan
  • Cut Broccoli in chunky shape / Potong Brokoli
  • Grind & Blend Garlic, Ginger and fine pepper with 100ml of water / Kisar bawang putih,halia dan lada hitam dengan 100ml air
  • Mix corn flour with a bit of water / Gaul tepung jagung dengan air
How to cook it?/Cara Memasak
12 minutes
  • In a pre heat wok, add in cooking oil / Panaskan kuali masukan minyak masak
  • Pour in slowly the grind/blended ingredient and stir mix / Masukan bahan yg dikisar dan kacau rata
  • Add in the balance of water and the Black Soy Sauce / Masukan air lebihan dan kicap pekat masin
  • Add in the salt and the pre mix cornflour and stir until sign of thickening of the gravy./ Masukan gaulan tepung jagung untuk memekatkan sos
  • Add in Broccoli let’s simmer for another 4 minutes/ Masukan brokoli kacau 4 minit
  • Add in the mushroom and stir gently to cook for another 3 minutes / Masukan Cendawan dan biarkan mendidih selama 3 minit
Ready to serve./ Boleh dihidangkan