BISKUT MENTEGA BUNGA LAWANG
Bahan vanila:
500gm mentega
150gm gula ising
650gm tepung Superfine
1 biji telur
100gm kulit lemon
Sedikit esen vanila
Secubit garam
Bahan coklat:
150gm gula ising
650gm tepung Superfine
1 biji telur
100gm kulit lemon
Sedikit esen vanila
Secubit garam
Bahan coklat:
500gm mentega
150gm gula aising
500gm tepung Superfine
1 biji telur
100gm serbuk koko
Secubit garam
Sedikit esen vanila
Cara memasak:
150gm gula aising
500gm tepung Superfine
1 biji telur
100gm serbuk koko
Secubit garam
Sedikit esen vanila
Cara memasak:
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan gaulkan sebati.
3. Kemudian masukkan garam bersama kulit lemon dan sedikit esen vanila. Kacau aduanan sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan uli hingga menjadi adunan.
5. Lakukan cara yang sama untuk adunan coklat pula.
6. Uli memanjang adunan vanila dan coklat kemudian cantumkan sehingga menjadi corak batik.
7. Potong adunan sepanjang 1 inci dan hiaskan bunga lawang di atasnya.
8. Akhir sekali, bakar dalam ketuhar pada suhu 180ºC selama 20 minit
2. Masukkan telur dan gaulkan sebati.
3. Kemudian masukkan garam bersama kulit lemon dan sedikit esen vanila. Kacau aduanan sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan uli hingga menjadi adunan.
5. Lakukan cara yang sama untuk adunan coklat pula.
6. Uli memanjang adunan vanila dan coklat kemudian cantumkan sehingga menjadi corak batik.
7. Potong adunan sepanjang 1 inci dan hiaskan bunga lawang di atasnya.
8. Akhir sekali, bakar dalam ketuhar pada suhu 180ºC selama 20 minit