khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday, 14 January 2012

biskut mentega bunga lawang







Cari :
BISKUT MENTEGA BUNGA LAWANG



 
Bahan vanila:
500gm mentega
150gm gula ising
650gm tepung Superfine
1 biji telur
100gm kulit lemon
Sedikit esen vanila
Secubit garam

Bahan coklat:
500gm mentega
150gm gula aising
500gm tepung Superfine
1 biji telur
100gm serbuk koko
Secubit garam
Sedikit esen vanila


Cara memasak:
1. Pukul gula dan mentega hingga kembang.
2. Masukkan telur dan gaulkan sebati.
3. Kemudian masukkan garam bersama kulit lemon dan sedikit esen vanila. Kacau aduanan sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung dan uli hingga menjadi adunan.
5. Lakukan cara yang sama untuk adunan coklat pula.
6. Uli memanjang adunan vanila dan coklat kemudian cantumkan sehingga menjadi corak batik.
7. Potong adunan sepanjang 1 inci dan hiaskan bunga lawang di atasnya.
8. Akhir sekali, bakar dalam ketuhar pada suhu 180ºC selama 20 minit