khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday, 13 January 2012

ayam panggang lada hitam





BAHAN2:

1/2 ekor ayam size kecil
*1/2 labu bawang putih
- parut
*2 inci halia
- parut
1 sudu besar lada hitam
- tumbuk kasar
2 sudu besar kicap manis/pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
garam sedikit
minyak zaitun



CARA2:
1. Gaul ayam dgn halia,bwg putih, kicap, lada hitam, sos tiram, madu, dan sedikit garam.
Masukkan dalam mangkuk tahan panas/loyang.
Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.

2. Panaskan oven 180C.
Curahkan minyak zaitun ke atas ayam (bleh tukar butter) dan bakar selama 1jam atau sehingga ayam masak.
Setiap 20min jirus2kan air ayam yg keluar ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.