Kali ni mat nak sentuh sikit pasal 'buah keras' yang sering mat gunakan dalam penyediaan resipi masakan seharian, terutama dalam sambal, gulai dan sebagainya. Kerap juga yang tinggalkan komen di blog dan FB bertanya, "kenapa guna buah keras?".."apa fungsinya?"...."boleh ganti dengan apa selain buah keras?". Sebelum kita bercerita lebih lanjut, kasi buah keras memperkenalakn diri dulu. Buah keras atau dalam bahasa inggeris dipanggail candlenut, begitu sinonim dengan masyarakat Nusantara terutama di Indonesia dan di sana, buah keras dipanggil 'kemiri'. Di Malaysia penggunaan meluas buah keras banyak dipelopori oleh orang2 melayu dan peranakan baba nyonya, terutama dalam masakan mereka.
Buah keras mengandungi kandungan minyak yang tinggi, ini menyebabkan penggunaannya dalam masakan memberi rasa lemak, berkrim dan secara tidak langsung memekatkan kuah. Selain buah keras, anda boleh menggantikannya dengan kacang 'macadamia', tapi pada mat harga kacang tu agak mahal di Malaysia berbanding buah keras. Pokok buah keras boleh meninggi sehingga 15 - 25 meter. Dengan dahan2nya merambak. Daunnya berbentuk bujur telur tetapi berbucu 3 atau 5. Buah keras disaluti tempurung yang keras. Buah keras yang matang perlu dipecahkan untuk mendapat isinya.
Buah keras tak perlu guna banyak dalam satu2 resipi, namun ia bergantung pada kuantiti masakan anda. 2 - 3 biji sudah memadai untuk sambal tumis yang menggunakan kurang lebih 1 1/2 cawan cili kisar. Begitu juga untuk gulai atau asam pedas, buah keras dikisar bersama bahan2 rencah sebelum ditumis hingga harum. Untuk lebih mengetahui kegunaan buah keras selain dalam masakan, anda boleh lah google....moga entri ringkas ini menjawab serba sedikit soalan perihal buah keras dalam masakan...terima kasih atas masa anda.....salam sayang dari DTS - MAT GEBU.....
sumber dari: tiffinbiru.com