BAHAN-BAHAN (3 - 5 org makan)
150g Bihun Sufi
2 senduk penuh gula
3 sudu makan sagu
Sedikit garam
1 tin susu cair
... Gajus (mengikut selera masing-masing-digoreng dengan minyak sapi terlebih dahulu)
15 biji kismis
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Minyak sapi
7 gelas air (kalau pekat boleh tambah air)
LANGKAH PENYEDIAAN :
2 senduk penuh gula
3 sudu makan sagu
Sedikit garam
1 tin susu cair
... Gajus (mengikut selera masing-masing-digoreng dengan minyak sapi terlebih dahulu)
15 biji kismis
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
Minyak sapi
7 gelas air (kalau pekat boleh tambah air)
LANGKAH PENYEDIAAN :
1) Tuang susu cair dan air di dalam satu periuk. Biarkan mendidih.
2) Sementara itu, hancurkan Bihun Sufi mentah dgn cara mengenggam, kemudian di goreng sebentar bihun ini dengan 1 sudu minyak sapi. Masukkannya bihun tadi ke dalam susu yang sedang mendidih. Masukkan juga sagu, gula dan garam. Biarkan mendidih sepenuhnya.
3) Sementara itu, goreng kulit kayu manis, buah pelaga, gajus dan kismis sehingga keperangan.
4) Setelah sagu kembang, masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi ke dalamnya payasam.
Minum suam-suam. SELAMAT MENCUBA!
sumber dari: facebook.com
2) Sementara itu, hancurkan Bihun Sufi mentah dgn cara mengenggam, kemudian di goreng sebentar bihun ini dengan 1 sudu minyak sapi. Masukkannya bihun tadi ke dalam susu yang sedang mendidih. Masukkan juga sagu, gula dan garam. Biarkan mendidih sepenuhnya.
3) Sementara itu, goreng kulit kayu manis, buah pelaga, gajus dan kismis sehingga keperangan.
4) Setelah sagu kembang, masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi ke dalamnya payasam.
Minum suam-suam. SELAMAT MENCUBA!
sumber dari: facebook.com