khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday, 14 July 2012

peyek kucai





Cemilan yang renyah dan gurih ini, mengkombinasikan daun kucai sebagai tambahannya. Menjadikan peyek ini lebih spesial.

Bahan-bahan/bumbu-bumbu :
100 gram tepung beras
20 gram tepung sagu tani
1 kuning telur
300 ml santan dari 1/2 butir kelapa
20 tangkai (50 gram) kucai, dipotong 2 cm
50 gram kacang tanah kulit

Bumbu Halus:
4 siung bawang putih
1 cm kunyit
1 sendok teh ebi
1 sendok teh ketumbar
1 sendok teh garam
1/2 sendok teh gula pasir
Cara Pengolahan :
Campur bahan dan bumbu halus.
Aduk rata.
Panaskan minyak goreng.
Tuang adonan di sisi wajan.
Siram – siram dengan minyak sampai terkelupas.
Goreng sampai kering.


sumber dari: sajiansedap.com