khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 23 December 2011

sambal udang kantan

Sambal Udang Kantan



BAHAN-BAHANNYA :-)
10 ekor udang galah sederhana besar, buang kotoran dan cuci bersih
1 kuntum bunga kantan, mayang halus
1 biji bawang besar, hiris kasar
5 - 6 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*ditumbuk halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang tadi digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga udang berubah warna, angkat dan toskan. Dengan minyak yang sama tumis bahan tumbuk hingga wangi, masukkan cili kisar dan tumis hingga garing.
  2. Masukkan garam secukup rasa dan gula. Kacau dan masukkan udang, bunga kantan dan jus limau kasturi, kacau rata
  3. Tambah hirisan bawang dan masak hingga bawang layu, jika suka sedikit berkuah tambah air. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat dan ulam-ulaman.