
Bhn:
1 potong ikan pari, belah kecil2
2 btg bunga kantan, belah empat
bhn2 tumbuk:
3-5 bj lada kering, rendam supaya ia lembut then gunting kecik2 (bley gantikan dgn serbuk cili tp rasa mgkn ada sket beza bg yg tekak sensitip lar)
3-5 ulas bwg kecil
3 ulas bwg putih
1/2 (setengah) inci halia
1 btg serai, dititik
3-5 kpg asam keping (ikut saiz, kalau besar, kurangkan)
air secukupnya (agak2 le ye ndak kuah byk mana...)
garam dan gula secukup rasa
sedikit myk utk menumis (mommy tak suka boh byk sgt myk...1sdb pun dh ok)
Cara:
1. Panaskan myk dlm pot. Tumiskan sambil kacau2 bhn2 tumbuk hgga naik bau then masukkan serai & asam keping. Kacau2 lagi sblm dimasukkan air. Tmbh garam & gula secukupnya.
2. Dh menggelegak kuahnye tu bley la boh ikan dan bunga kantan. Sesekali kacau sket, hgga masak. Siap utk dihidang mmm.......
