khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday 17 December 2011

hati masak limau purut


hati masak daun limau purut



hati masak daun limau purut 2


Bahan-Bahan:
½ kati hati lembu (direbus hingga empuk)
5 helai daun limau purut (dibuang tengahnya dan dikoyak-koyakkan)
6 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar
4 ulas bawang putih 2 hiris halia (dihiris halus)
½ camca besar ketumbar
½ camca teh jintan manis
½ camca teh jintan putih
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

Hati lembu dipotong kecil-kecil. Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, ketumbar, jintan manis dan jintan putih digiling hingga lumat. Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah digiling tadi hingga garing. Masukkan sedikit pati santan jika suka, kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Masukkan garam dan gula secukup rasa ke dalamnya sambil digaul rata. Apabila telah kering bolehlah diangkat.