BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam sederhana, potong sederhana besar
1 tin cendawan butang, toskan airnya
3 inci halia, kupas dan hiris halus
5 biji bawang putih, diketul
2 camca besar sos tiram
3 camca besar kicap cair
Sedikit gula
1 liter air atau secukupnya
1 kiub ayam "Maggi" (optional)
1 camca besar lada hitam biji, ditumbuk lumat
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dibersihkan, cuci dan tos. Masukkan ke dalam periuk bersama bahan2 lain kecuali cendawan dan gula. Tuang air secukupnya, kacau dan jerang dengan api besar hingga mendidih. Kemudian perlahan kan api, biar renih hingga ayam 1/2 empuk.
- Masukkan cendawan butang tadi dan terus memasak hingga ayam lembut dan cendawan masak. Masukkan secubit gula, kalau kurang masin boleh tambah sedikit garam atau kicap cair.
- Boleh taburkan hirisan daun sup/daun bawang serta bawang goreng jika suka..
sumber dari: tiffinbiru.com