Kurma memudahkan proses kelahiran serta berkesan meredakan tekanan darah
tinggi.
Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, kalium, vitamin A, C,
niasin.
Kajian saintifik menunjukkan kurma berkesan mengubati gangguan usus yang
kronik.
Mengandungi protein dan garam galian yang membantu menghalang penghasilan
sel darah putih berlebihan di usus kecil.
Mengatasi sembelit, namun tidak sesuai untuk penghidap diabetes.
Penawar untuk masalah insomnia.
Gula dalam kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong
justeru melegakan batuk.
Unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita mengandung (baikuntuk
perkembangan fetus) dan selepas bersalin. Ia membantu proseskelahiran,
memperkukuhkan urat-urat rahim, mengurangkan tumpahan darahdan redakan tekanan
darah tinggi.
Menguatkan ingatan, bantu tumbesaran dan menambahkan tenaga.
Melicinkan perjalanan darah, menghindari penyakit barah dan merawat buah
pinggang.
Fiber semulajadi yang mengelak kanser kolon.
Memelihara kesihatan, mengelak rabun malam. Pejuang Islam di zaman
Rasulullah mengamalkan kurma untuk merangsang otot dan mata.
Kalsium berguna dalam pembentukan tulang dan mengelakkan tulang menjadi
rapuh.
Disyorkan untuk kanak-kanak hiperaktif.
sumber dari: mforum.cari.com.my