khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday, 16 June 2012

kepentingan jus kurma





Kurma memudahkan proses kelahiran serta berkesan meredakan tekanan darah tinggi.
Kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, kalium, vitamin A, C, niasin.
Kajian saintifik menunjukkan kurma berkesan mengubati gangguan usus yang kronik.
Mengandungi protein dan garam galian yang membantu menghalang penghasilan sel darah putih berlebihan di usus kecil.
Mengatasi sembelit, namun tidak sesuai untuk penghidap diabetes.
Penawar untuk masalah insomnia.
Gula dalam kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong justeru melegakan batuk.
Unsur zat besi dan kalsium sesuai untuk wanita mengandung (baikuntuk perkembangan fetus) dan selepas bersalin. Ia membantu proseskelahiran, memperkukuhkan urat-urat rahim, mengurangkan tumpahan darahdan redakan tekanan darah tinggi.
Menguatkan ingatan, bantu tumbesaran dan menambahkan tenaga.
Melicinkan perjalanan darah, menghindari penyakit barah dan merawat buah pinggang.
Fiber semulajadi yang mengelak kanser kolon.
Memelihara kesihatan, mengelak rabun malam. Pejuang Islam di zaman Rasulullah mengamalkan kurma untuk merangsang otot dan mata.
Kalsium berguna dalam pembentukan tulang dan mengelakkan tulang menjadi rapuh.
Disyorkan untuk kanak-kanak hiperaktif.



sumber dari: mforum.cari.com.my