Bahan-bahan:
3 keping dada ayam
1 batang serai (diketuk)
5 helai daun limau purut
2 biji cili besar (ditumbuk)
6 biji cili padi (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
1/2 biji bawang besar kuning (dihiris bulat-bulat)
1 /2 biji tomato (dipotong 2)
1 sudu sos ikan
1 sudu sos tiram
Secubit gula
Secubit ajinomoto
Garam secukup rasa
Air
Minyak masak
Bahan hiasan:
Daun Sup
Cara memasak:
Masukkan minyak untuk menumis.
Tumiskan serai berserta kesemua bahan tumbuk sehingga naik bau.
Masukkan potongan ayam dan sedikit air.
Tambahkan bawang besar kuning dan daun limau.
Apabila ayam separuh masak, tambahkan sos ikan, sos tiram, gula dan ajinomoto.
Kacau sehingga sebati.
Tambahkan garam secukup rasa dan buah tomato.
Kacau.
Biarkan sehingga masak.
Tutup api.
Sedia dihidangkan.
Taburkan daun sup.
sumber dari: faakiut.wordpress.com