khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 21 June 2013

asang glugo






Ada orang memanggilnya sebagai asam keping. Bagi rakyat Terengganu, kami memanggilnya asang glugo. Ia merupakan penambah rencah dalam masakan orang Melayu tidak kita di negeri mana. Bagi negeri Terengganu, ia merupakan bahan utama dalam masakan Kuah Singgang. Teringat juga, masakan Kuah Singgang ini agak sama dengan masakan Kuah Pindang di negeri lain. Entri ini membuat terasa ingin memakan nasi berkuah singgang ikan tongkol cicah tempoyak sambal belacan dan berulam mentimun dan keropok keping goreng kala tengahari di atas bangku tepi pantai. Enak dan aman!


sumber dari: journeyterengganu.blogspot.com