khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 2 March 2012

sup ayam lengkuas





Bahan-bahan ( 3-4 orang )

1.5 liter air
1 kiup pati ayam knorr
4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
300g isii ayam, hiris nipis.
5-6 biji cili burung-titik
1/4 cawan santan
2 sudu besar sos kan
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus limau nipis
daun ketumbar utk hiasan- hat ni xde lam stok.. so main tabur je dgn daun bawang.

Cara-cara

Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk.
Letak atas api sederhana sehingga mendidih.
Tambah hirisan lengkuas.
Biarkan selama 5 minit.
Masukkan pula isi ayam.
Masak 5 minit lagi.
Tambahn cili burung, santan dan gula.
Tunggu sehingga mendidih.
Masukkan sos ikan dan jus limau nipis.
Angkat.
Hidang segera.
Hias dgn daun ketumbar.




sumber dari: kurniaanmu.blogspot