khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Sunday 4 March 2012

sambal ikan bilis terung belanda




Bahan Blender
1. Cili kering
2. Bawang Besar

Bahan Lain

1. Ikan bilis (digoreng garing)
2. Terung belanda (direbus)
3. Air asam jawa
4. Gula
5. Garam

Cara2nya

1. Tumis bahan yang diblender sehingga pecah minyak / naik bau
2. Masukkan sesudu gula
3. Masukkan garam secukup rasa. Kacau.
4. Masukkan air asam jawa. Tunggu sampai menggelegak.
5. Masukkan terung belanda yang telah direbus
6. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng
7. Kacau dan kacau.
8. Siap.

Enak dimakan dengan ikan goreng panas2.
Selamat mencuba!


sumber dari: bungaoren.blogspot.com