khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 2 March 2012

asam tumis batang keladi

rsz_dsc_1069


BAHAN-BAHANNYA :-)


1 pokok keladi sayur, buang kulit, kerat pendek dan celur sekejap bersama 1 keping asam gelugor, toskan
6 ketul tulang ikan kurau masin bedaging, rendam
1 genggam daun selasih
2 keping asam gelugor
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
1/2 camca teh serbuk kunyit

BAHAN KISAR HALUS :-)

4 biji cili merah
7 biji cili padi
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 camca besar ikan bilis, rendam sekejap dan toskan
Sedikit belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan masak sekejap lagi. Tuang air secukupnya, masukkan tulan ikan masin kurau (toskan) dan rebus sekejap.
  2. Masukkan asam gelugor dan batang keladi tadi. Masukkan daun selasih dan sedikit gula. Rasa dulu jika perlu, baru masukkan garam, jika letak awal dikhuatiri masakan akan masin kerana tulang ikan kurau itu sendiri mengandungi garam. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..
sumber dari: tiffinbiru.blogspot.com