khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Sunday 4 March 2012

sambal udang petai





Bahan-bahan

  1. 1 mangkuk udang segar
  2. 1 senduk cili kering*- potong kecil, rebus dan toskan
  3. 1 biji bawang besar*
  4. 2 ulas bawang putih*
  5. Sedikit belacan*
  6. 2 sudu air asam jawa
  7. 1 sudu santan pekat/ susu cair
  8. 2 sudu besar udang kering – tumbuk halus
  9. 1 biji bawang besar- dipotong bulat
  10. 1 ulas bawang putih diketuk
  11. Garam, perasa

Cara-cara

  1. kisar bahan-bahan bertanda * hingga lumat/halus. Masukkan sedikit minyak masak untuk menghancurkan biji cili yang ada.
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak
  3. Tumis bawang putih yang diketuk hingga kuning. Kemudian barulah dimasukkan bahan-bahan yang dikisar tadi
  4. Masak hingga naik minyak/garing
  5. Tambah air asam jawa. Kacau rata dan masukkan garam dan perasa
  6. Kalau nampak kering sangat, boleh dimasukkan sedikit air.Masukkan udang kering yang ditumbuk halus tadi. Kacau lagi sikit, kemudian,
  7. Masukkan udang. Gaul rata
  8. Lepas tu, masukkan santan pekat, diikuti dengan bawang besar yang dipotong bulat.
  9. Kacau dan bolehlah diangkat.

sumber dari: amirulasril.com