![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_bBw92AN7hnj9d8gUW9Id9gl6X8FT8Tau12Xbdn9_woMOQFv-UMTJ5gjhPQkZD8xKlnNX5fu6nf9UwcuhSrxeS5mJV4lAQwRK7-pSu_xwsiujvAE5EhMtmC11WZzYCtIuMaoi3p-DKW4/s400/Sembilang+Salai+Daun+Gelugur.jpg)
Bahan-bahan
1 kg ikan sembilang
2 biji kelapa - diperah 3 cawan pati santan
100 gm cili api - ditumbuk halus
5 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
5 helai daun gelugur - diracik halus
garam secukup rasa
Cara Membuat
- Ikan dibersihkan dengan asam dan garam untuk menghilangkan bau hanyirnya kemudian disalai hingga kering.
- Daun asam gelugur dicelur hingga empuk kemudian diramas dan dibuang airnya untuk menghilangkan rasa masamnya.
- Masukkan pati santan, bahan-bahan tumbuk dan daun gelugur kedalam periuk kemudian jerang diatas api yang sederhana.
- Bila mendidih, masukkan ikan sembilang salai dan garam. Kacau untuk seketika dan angkat.
sumber dari: riezanie2u.blogspot.com