khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Saturday 3 March 2012

sembilang salai daun gelugur





Bahan-bahan
1 kg ikan sembilang
2 biji kelapa - diperah 3 cawan pati santan
100 gm cili api - ditumbuk halus
5 cm kunyit hidup - ditumbuk halus
5 helai daun gelugur - diracik halus
garam secukup rasa
Cara Membuat
  • Ikan dibersihkan dengan asam dan garam untuk menghilangkan bau hanyirnya kemudian disalai hingga kering.
  • Daun asam gelugur dicelur hingga empuk kemudian diramas dan dibuang airnya untuk menghilangkan rasa masamnya.
  • Masukkan pati santan, bahan-bahan tumbuk dan daun gelugur kedalam periuk kemudian jerang diatas api yang sederhana.
  • Bila mendidih, masukkan ikan sembilang salai dan garam. Kacau untuk seketika dan angkat.



sumber dari: riezanie2u.blogspot.com