kadang-kadang kita tak tau
madu yang kita beli tu 100% asli ke tak kan?
biasa la kalau kita tanya
jurujual , mesti mereka akan cakap madu yang di jual tu asli.
(takkan nak cakap
dah campur pulak. pada hal harga yang ditawarkan mahal)
jadi terdapat beberapa cara
untuk kita pastikan madu yang dijual tu asli ke tak ..
1. madu tu kalau di bakar dgn
api dia akan menyala.. kalau tiruan dia tak makan dek api.. (bubuh madu dlm sudu
pastu ambik lighter bakar betul2 kat madu tu)
2. madu kalau asli semut tak kan
hurung.. kalau ada semut banyak tanda nyer itu madu yg dicampur dgn
gula..
3. madu yg asli kalau letak dlm peti ais dia tak kan
beku..
4. Madu asli tidak membentuk mendapan
walaupun di simpan bertahun-tahun.
(Mendapan akan ada jika madu sudah dicampur gula, dan gula ini akan
mendap setelah
beberapa lama.)
5. Madu
asli akan mengumpal di dalam air. Sesudu madu
asli yang dituangkan di dalam air
(tanpa
dikacau) akan mengumpal dan jatuh di dasar air. Madu palsu akan bercampur
dengan
air
(sebanyak mana bergantung kepada kandungan air di dalamnya).
6.
Madu
asli tidak putus bila ditarik. Madu asli
yang ditarik tinggi hanya akan membentuk alur
yang
halus apabila mengalir turun dan tidak putus. Madu palsu (atau madu asli yang
mempunyai kandungan air yang tinggi) akan putus-putus
pengalirannya.
7. Madu
asli akan menyebabkan kuning telur masak dengan sendirinya. Cara ini
seumpama
lagenda
kerana tidak ramai yang berjaya menggunakannya, walaupun dengan madu asli.
Ini
kerana
hanya madu yang benar-benar segar mengandungi enzim-enzim aktif yang
‘memasak’
kuning telur. Sekiranya anda mendapat madu yang boleh ‘memasak’ kuning
telur,
madu
tersebut adalah benar-benar berkualiti dan segar!
sumber dari: ayurazak.blogspot.com