khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday, 9 November 2012

aroma bawang putih sangat tajam






Bawang putih adalah bumbu masak yang sangat sering digunakan untuk masakan sehari-hari. Tak lengkap rasanya sebuah hidangan tanpa melibatkan bawang beraroma tajam ini. Selain membuat masakan menjadi sedap, bawang putih adalah bahan alami yang sehat untuk tubuh.

Satu masalah sering ditimbulkan bawang putih adalah aromanya yang sangat tajam dan sulit hilang di dapur. Jika ingin menyemprot pewangi ruangan, justru aroma campuran bawang putih dan pewangi sering membuat pusing.

Ada cara mudah menghilangkan aroma bawang putih, memakai bahan yang pasti ada di dapur Anda:

1. Campur setengah 1/4 cangkir cuka dengan secangkir air. Tuang dalam panci kecil.
2. Rebus campuran tersebut hingga mendidih. Tunggu hingga aroma bawang putih menghilang dari dapur Anda.

Uap cuka dapat menetralkan aroma tidak sedap di dapur. Sekarang dapur Anda bebas dari aroma bawang putih yang menyengat.



sumber dari: vemale.com