khazanah alam

dianugerahkan untuk kita menikmatinya....perlu dipelajari, diperbaiki dan dipelihara untuk diturunkan buat generasi seterusnya......tentunya kita tidak mahu dipersalahkan oleh generasi akan datang sebagaimana kita cuba menunding jari ke generasi sebelum ini......fikirkanlah.....

Friday 2 November 2012

pecal ayam......harum memikat






BAHAN-BAHANNYA :-)

1/2 ekor ayam bersaiz sederhana, kerat 2, buang kulit, cuci bersih dan cucuk dengan garfu
1 1/2 inci halia, ditumbuk lumat
1 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
3/4 camca teh garam
3 helai daun cekur, mayang halus
2 biji limau kasturi, perah jusnya
1 1/2 cawan santan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN TUMBUK HALUS :-)

5 biji bawang merah
2 inci isi cekur
1 inci belacan, dibakar
15 biji cili padi kampung

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ayam dilumur dengan halia dan bawang putih yang ditumbuk halus, 3/4 camca teh garam hingga rata. Perap 30 minit. Kemudian panggang hingga masak, kurang lebih 20 minit untuk setiap bahagian. Biar sejuk, kemudian potong pada saiz sederhana dan susun dalam mangkuk. Ketepikan.
  2. Dalam periuk satukan santan, bahan tumbuk halus, kacau rata dan masak atas api kecil hingga panas, tak perlu mendidih. Masukkan garam secukup rasa, sedikit gula, 1/2 bahagian hirisan daun cekur dan jus limau katuri. Kacau rata, rasa dan jika ok boleh matikan api.
  3. Tuang kuah tadi atas ayam, hias dengan baki hirisan daun cekur dan kalau suka boleh juga hias dengan cili padi. Hidangkan bersama nasi hangat.



sumber dari: tiffinbiru.com